Directievoering voor schoolleiders

Als directeur of schoolleider moet jij een diversiteit aan kwaliteiten bezitten. Van jou wordt onder andere visie verwacht en effectief leiderschap. Maar hoe ontwikkel jij die visie en dat leiderschap?

Van het programma Directievoering is een speciale variant gemaakt voor directeuren van het MBO en VO.

In Directievoering leer je op praktische wijze richting te geven aan jouw organisatie. Tegelijkertijd reflecteer je samen met anderen op jouw eigen leiderschap. Je werkt aan jouw ondernemende houding doordat vraagstukken uit jouw praktijk op integrale wijze worden behandeld. Je presenteert uiteindelijk wat je geleerd hebt (jouw plan) op de laatste dag van de cursus aan een forum van deskundigen, die jouw visie en strategisch besef toetsen.

De leerdoelen zijn steeds onderhandelbaar, omdat jouw praktijk centraal staat.

 

Blok 1: De identiteit van jouw organisatie

(2 dagen)

Wat zijn de waarden die de basis vormen van jouw organisatie, voor wat jij belooft aan jouw leerlingen, studenten, hun ouders en jouw omgeving? Hoe zijn die te herkennen in je werk en hoe communiceert jouw organisatie die? Je ontwikkelt een identiteitspaspoort van jouw organisatie.

 

Blok 2: Strategisch besef

(2 dagen)

Hoe bepaal je de strategie van jouw organisatie? Wat is jullie business model? Wat zijn de trends en ontwikkelingen in de samenleving en hoe hebben die effect op de keuzes die jullie maken op strategisch niveau? Wat betekent dit voor samenwerking en in welke vorm kan samenwerking gestalte krijgen? Deze en meer onderwerpen helpen jouw strategisch besef te ontwikkelen.

 

Blok 3: Financiën voor niet-financiële managers

(2 dagen)

We gaan in op de rol van financieel management in onderwijsorganisaties met als resultaat dat jij in staat zult zijn te communiceren met de controller, accountant, het hoofd economisch-administratieve dienst of de financieel directeur. M.a.w. je wordt een betere gesprekspartner op financieel terrein.

 

Blok 4: Leiderschap en organisatie

(2 dagen)

Hier sta jij centraal, als leider en cultuurzetter. Wat is jouw stijl van leidinggeven? Hoe motiveer jij jouw medewerkers? In welke mate bevorder jij een productieve omgeving? Hoe snel pakken jij en jouw organisatie nieuwe dingen op? De behandeling van deze en meer vragen helpen je jouw rol als leider verder te ontwikkelen.

 

Blok 5: Presenteer je plannen

(1 dag)

Je laat zien wat jij geleerd hebt door jouw leerervaringen te verwoorden in een plan voor jouw organisatie. Je presenteert jouw plan tegenover een forum van specialisten die jou vervolgens bevragen en hun mening geven.

 

Directievoering is opgenomen in de opleidingscatalogus van de VO-Academie.

 

Nieuwsgierig?

Laten we samen uitzoeken wat Directievoering voor jou en jouw team kan betekenen.
Neem contact op